• Koekelare
  • Koekelare
  • Koekelare
  • Koekelare
  • Koekelare
N-VA Koekelare

U bent hier

Maaien met eigen personeel levert fikse besparing van 24.000 euro op

Op 7 juli 2013

Raadslid Eric Huyghe (CD&V) en zijn collega Frans Verhelst (Open VLD), hadden forse kritiek op het maaien van de graskanten en wegbermen. Huyghe stelt dat het maaien veel te laat wordt aangevat waardoor het gras op sommige plaatsen tot anderhalve meter hoog staat. Raadslid Verhelst vindt dan weer dat het maaien van de ambachtelijke zone van WVI, een privéaangelegenheid is, die de gemeente moet aanrekenen aan de WVI. De belastingbetaler moet volgens hem daarvoor niet opdraaien.

Maaitijd vastgelegd

Schepen Marc Devrome vindt de kritiek van beide raadsleden en wat er over verschenen is in de media onterecht en bijt in een persnota van hem af. ‘Het bermbesluit van de Vlaamse Regering van 27 juni 1984 legt de regels vast voor de uitvoering van het bermonderhoud. Het gemeentebestuur mag dus niet zelf beslissen wanneer ze de wegbermen maait’ stelt Devrome in zijn nota.

‘Niet enkel het gemeentebestuur van Koekelare moet aan het bermbesluit voldoen. Ook alle andere gemeenten, de provincie en het gewest bijvoorbeeld zijn gehouden aan het bermbesluit voor het onderhoud van hun wegen. Jaarlijks worden de bermen in Koekelare tweemaal gemaaid, dit in overeenstemming met het bermendecreet dat zegt dat het maaien slechts mag gebeuren tussen 15 juni en 25 juli en tussen 30 september en 15 oktober. Buiten deze perioden mag er niet worden gemaaid’, onderstreept Devrome met stip.
‘Enkel de bermen langs de openbare gemeentewegen die vallen onder het beheer van de gemeente worden langs deze procedure gemaaid. Het maaien mag de ondergrondse plantedelen en eventueel voorkomende struiken niet beschadigen. Het gebruik van biociden is verboden.’

‘Het bermbesluit beoogt het stimuleren van een natuurvriendelijk bermbeheer en is bedoeld om de rijke fauna en flora te beschermen. Het levert aantrekkelijke, bloemenrijke bermen op. Planten en dieren kunnen er zich optimaal verspreiden. Een laat maaitijdstip laat de in de lente bloeiende planten toe om zaad te vormen. Zo vervullen bermen een landschappelijke en ecologische functie’, aldus schepen Devrome in zijn persnota.

Dit is pas een schande

‘Raadslid Huyghe, tevens ex schepen van openbare werken vond het “een schande” en beweerde dat het gras in de bermen “anderhalve meter” hoog stond! Wel ik kan hem gerust stellen, sinds vrijdag vijf juli 2013 zijn alle bermen in Groot Koekelare voor de eerste keer dit jaar gemaaid. Tijdens het bouwverlof worden de binnenzijden van de grachten en beken onder handen genomen. De derde week van het verlof doet men dit zelfs met twee maaiers’ benadrukt Devrome.

‘Niettegenstaande dezelfde ploegchef en hetzelfde personeel, laat Huyghe doorschemeren dat het maaien slordig en wanordelijk is gebeurd. Dat vind ik niet netjes tegenover de gemeentearbeiders. Hij insinueert dat mensen waarmede hij 12 jaar heeft samengewerkt, onbekwaam zijn om het maaien zelf uit te voeren! Daar ben ik het niet mee eens. Er wordt met dezelfde machines gemaaid als alle andere jaren, Het enige verschil is dat we het nu met eigen personeel doen en het niet meer uitbesteden aan een onderaannemer die het maaien uitvoerde met machines eigendom van de Gemeente Koekelare! Wat meteen ook een besparing van 23.973,14 euro (betaald in 2012) voor de gemeente Koekelare betekend’, stelt Marc Devrome scherp in zijn persnota.

Maaien ambachtelijke zone WVI

Devrome is het ook niet eens met de kritiek van raadslid Frans Verhelst die vindt dat maaien van privéterreinen niet kan op de kap van de Koekelaarse belastingbetaler. ‘Zoals elk jaar hebben onze diensten ook de site waar de nieuwe ambachtelijke zone binnenkort opduikt, op vraag van de omwonende burgers gemaaid, dit om verspreiding van distels tegen te gaan’, vervolgt een gebeten Devrome.

‘Laat mij toe te zeggen dat dit al enkele jaren gebeurd en dat er nooit “geen haan naar kraaide!”, en nu kan dat plots niet meer volgens raadslid Verhelst. Bij nazicht op de gemeente is daar nog nooit een factuur voor opgemaakt, ook niet door de vorige schepen die het zich zogezegd niet meer herinnerde’, besluit schepen Devrome.

Reactie beide raadsleden

Wij namen contact met zowel raadslid Huyghe als met raadslid Verhelst en confronteerden hen met de uitspraken in de persnota van schepen Marc Devrome. Raadslid Huyghe (CD&V) blijft erbij dat het gras op sommige plaatsen wel degelijk tot anderhalve meter hoog stond. ‘Ik kan dit helaas niet meer bewijzen, want schepen Devrome heeft na de gemeenteraadszitting door mijn tussenkomst, meteen alle zeilen bijgezet en alle grasbermen gemaaid.’

‘Wat zijn besparing van 23.973 euro betreft, kan ik enkel maar zeggen dat in het verleden de firma – die het maaiwerk met machines van de gemeente uitvoerde – dit de visie was die toen werd genomen. Die firma werkte toen ondersteunend om het maaien zo snel mogelijk te kunnen afronden’, aldus raadslid Eric Huyghe.

Raadslid Frans Verhelst (Open VLD) wil weinig woorden verspillen aan de reactie van schepen Devrome. ‘Ik vind maaien van privéterreinen niet kan op de kap van de belastingbetaler. En ook het foefje van burgemeester Lansens (SP.A) die zegt dat zij aandeelhouder zijn van de WVI en dus ook een stukje eigenaar zijn van die grond, pik ik niet. Dat is gewoon een dekmantel om niet hoeven door te factureren. Want zelfs na mijn tussenkomst, gaat schepen Devrome gewoon door. Hij heeft zijn lesje blijkbaar nog niet geleerd. De afgelopen week hebben twee mensen van de technische dienst met een bosmaaier een privéterrein gemaaid op de hoek van de Stationsstraat en de Noordomstraat. Die grond is in handen van een privéfirma maar de voorziene woningen zijn er niet gekomen. Nu aast een of andere sociale woonmaatschappij op de grond, maar de hele zaak blijft aanslepen. Dus hier kan de burgmeester zich niet verschuilen achter het feit dat ze voor een stuk mede-eigenaar zijn. 'k Ben eens benieuwd of ze nu de manuren gaan doorfactureren’, besluit raadslid Verhelst.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is