Vlaanderen Feest 2013

Op 5 juli 2013

N-VA Koekelare betreurt dat er tijdens de activiteit van de cultuurraad, ter gelegenheid van Vlaanderen Feest, geen aandacht was voor het Vlaamse volkslied. In de wetteksten over deze materie staat nochtans duidelijk omschreven dat er bij het begin en/of het einde van de activiteit plaats moet voorzien zijn voor het Vlaamse volkslied.
 
2   Richtlijnen voor de uitvoering van het Vlaams volkslied
2.1    Voorgeschreven gelegenheden waarop het Vlaams volkslied gespeeld moet worden
Naar analogie van de verplichte reglementering voor het hijsen van de vlag van de Vlaamse Gemeenschap werd door de decreetwijziging van 18 mei 1999 (wijziging van het decreet van 7 november 1990) het uitvoeren van het Vlaams volkslied verplicht voorgeschreven in de onderstaande gevallen.
Het volkslied van de Vlaamse Gemeenschap moet gespeeld worden bij officiële plechtigheden, ter gelegenheid van de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap (11 juli), georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaamse Gewest, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, of een provincie of gemeente van het Nederlandse taalgebied. Het Vlaams volkslied moet gespeeld worden bij het begin of bij het einde van de plechtigheid.
Aangezien het hier gaat om plechtigheden ‘ter gelegenheid’ van de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, houdt dat dus in dat de verplichting niet alleen geldt op 11 juli zelf, maar ook op andere data rond 11 juli. Veel 11 julivieringen vinden immers niet op 11 juli zelf plaats. Door de formulering in het decreet van 7 november 1990 worden ook die officiële plechtigheden aan de verplichting onderworpen.
 
Wij waren dan ook bijzonder verbaasd dat er na het optreden van bovengenoemde band door de zanger geweigerd werd om het Vlaamse volkslied te spelen. Ook vanuit de cultuurraad kwam er geen enkel initiatief om de Vlaamse Leeuw ten gehore te brengen. Er restte de aanwezige leden en sympathisanten van N-VA dan ook geen andere mogelijkheid om zelf hulde te brengen aan het Vlaamse volkslied. We verbaasden ons over het feit dat er vanuit de cultuurraad niemand op de hoogte bleek te zijn van het feit dat er bij een dergelijke gelegenheid verplicht aandacht moet zijn voor het Vlaamse volkslied. Het naburige Torhout was er een soortgelijke activiteit en daar kwam de burgervader zelf het podium op om de Vlaamse Leeuw mee te zingen. Of moet dit ‘niet op de hoogte zijn’ gekaderd worden in de aversie van bepaalde leden van de cultuurraad tegenover de N-VA. Wij stellen ons dan ook de vraag of deze avond al dan niet een activiteit ten voordele van de Vlaamse feestdag was of het gegeven van ‘Vlaanderen feest’ gewoon gebruikt werd om subsidies van de Vlaamse regering te kunnen bekomen. N-VA Koekelare zal zich dan ook beraden over het al dan niet neerleggen van een officiële klacht tegenover de cultuurraad.

N-VA Koekelare betreurt dat zo’n mooie avond op dergelijke manier moet afgesloten, wij hadden dit liever anders gezien en hopen dat in de toekomst misschien kan samengewerkt worden tussen N-VA en cultuurraad om van deze avond een echt Vlaams feest te maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is